Perníkový závin
Suroviny:
600 g hladké mouky
100 g másla
250 g moučkového cukru
4 lžíce medu
3 vejce + 1 na potření
1 polévková lžíce perníkového koření
1 kávová lžička sody
na špičku nože soli
Náplň:
švestková povidla
sušené švestky namočené v alkoholu a posekané
vlašské ořechy - čím víc,tím líp
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 hodin odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy, zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 150 - 180°C.
Necháme dobře zabalený ještě několik dní odležet. Na poslední dva záviny jsem malinko pozapomněla při pečení a byly sušší. Zkuste špejlí a ven z trouby...
Recept mám od bývalé kolegyně a tímto jí děkuji