Plněné piškotové koule
Jeden z majstrštyků mojí mamky. Pokud vám nevadí pracnější recept, určitě vyzkoušejte. Koule ze speciálního těsta naplněné šlehačkou a obalené v čokoládě a kokosu patří k stálicím v našem rodinném repertoáru :)
Suroviny:
Těsto:
280 g moučkového cukru
5 žloutků - vejce velikosti L
420 g hladké mouky
1 mírně navršená kávová lžička amonia ( cukrářské droždí )
4 lžíce vlažné vody.
Náplň:
2-3 tekuté šlehačky
Obalení:
2 čokolády na vaření
asi 100 g ztuženého tuku
kokos nebo strouhané oříšky
Postup:
Žloutky s cukrem třeme asi 10 minut, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto tuhé asi jako na nudle (když je málo mouky, roztéká se to). Možná budete naopak muset trošku vody přidat, poslední dobou se mi zdá, že je mouka sušší než bývala a víc saje tekutinu.
Vyválíme placku (zbytek těsta schováme do mikrotenu, aby neoschlo) asi jako špejle silnou a malou hladkou formičkou průměr 3 cm vypichujeme kolečka.
Pečeme v horké troubě 200 °C na tukem potřeném nebo papírem na pečení vyloženém plechu dorůžova. Ihned po vytažení z trouby do každého kolečka zespoda malým nožíkem vydlabeme dolík (musíme pracovat zahorka, takže je lépe péci asi 10 koleček na plechu, aby se to stihlo, nebo mít pomocníky :-).
Zchladlé plníme ušlehanou šlehačkou bez cukru (pozor, ne tou ve sprayi!), slepíme 2 k sobě, obalíme v čokoládové polevě a hned v kokosu nebo oříškách.
Nedoporučuju naplnit všechny půlky a pak teprve slepovat a obalovat, moc to zvlhne a nejdou dobře obalovat. Slepte jednu kuličku a hned do polevy a kokos, pak teprve další. Je lépe mít pomocníky - jeden slepuje, jeden namáčí v čokoládě a jeden obaluje v kokosu, abyste si pořád nemuseli umývat ruce
Uchováváme v chladu.
Konzumovat můžete už následující den, kdy korpusy díky náplni zvláční.
Pozn.: Koule můžeme také plnit vařeným sněhem z odložených bílků, ale šlehačka je chutnější. A na obalení je lepší kokos než oříšky. Já ze zbylých bílků raději upeču jinou dobrotu a vydlabané zbytky používám do nepečeného cukroví. Věřte mi, že pracnost bude po zásluze odměněna a všichni vás budou velebit a chválit.
Piškotové koule jim říkáme proto, že upečená kolečka připomínají dětské kulaté piškoty.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, zkoušela jsem tyto koule vytvářet, ale při zadělávání těsta se vyskytl problém. Nechtělo se to vůbec spojit dohromady bylo to hrozně sypké, musela jsem tam přidat ještě více vody, aby to alespoň trochu drželo pohromadě. A při pečení se skoro nevyfoukly, tak příště musím dát ještě víc toho cukrářského droždí. Můžete mi tedy poradit přesně jak na to? Dělala jsem vše podle tohoto receptu.
Děkuji za radu.
Re: Plněné piškotové koule
(Jarka, 11. 2. 2015 17:55)
Dobrý den. Při posledním pečení jsem taky musela přidávat vodu, asi jsem měla sušší mouku. Amonium jsem nepotřebovala přidávat...měla jste ho čerstvé? On z něj totiž při delším skladování vyprchá čpavek. Zbytek amonia skladuju v chladničce v dobře uzavřené šroubovací skleničce maximálně půl roku.
Je mi líto, že jste měla potíže při realizaci receptu. Snad to příště vyjde lépe :)
Mějte se hezky a dejte vědět, budu ráda :)
Re: Re: Plněné piškotové koule
(KAROLÍNA, 11. 2. 2015 18:22)
Děkuji moc za odpověď, myslela jsem, že se ani nikdo neozve. Amonium jsme měla velmi čerstvé, jelikož když jsem otevřela sáček a chtěla jsem si přičichnout, tak mě to málem porazilo :-) takže zde problém nebude :-) a kolik toho amonia dáváte, jak vrchovatou lžičku? Nakonec jsme to nějak uplácali a již máme vydlabáno, plnit budeme v příštích dnech :-)
Moc děkuji, jste strašně hodná :-)
Re: Re: Re: Plněné piškotové koule
(Jarka, 11. 2. 2015 19:44)
Starat se o své stránky a recepty je moje povinnost, když už jsem je založila :)
Amonia dávám mírně navršenou kávovou lžičku.
Plněné piškotové koule
(KAROLÍNA, 11. 2. 2015 17:44)