Sacher
Suroviny:
Korpus:
180 g kvalitní čokolády (aspoň 65%)
140 g másla
160 g cukru jemná krupice nebo Korunní na pečení
8 žloutků
10 bílků
120 g hladké mouky
Navrch:
Meruňková marmeláda asi 4 lžíce
Poleva:
200 g čokolády na vaření
4-6 lžic smetany ke šlehání
Postup:
Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu. Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta.
Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Upečené zkoušíme špejlí - na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.
Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou - vršek a boky.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.
Můžete podávat s trochou ušlehané pravé šlehačky.
Zdroj: M. Kaltenbachová - Moučníky