Žloutkové cukroví do formiček, tzv.rakvičkové
Suroviny:
4 žloutky
špetka mleté vanilky nebo 2 vanilkové cukry
170g moučkového cukru
1 vrchovatá kávová lžička Solamylu nebo vanilkového pudinku
ztužený tuk na vymazání formiček.
Postup:
Plechové formičky pečlivě vymažeme rozpuštěným tukem.
Žloutky a oba cukry, případně i vanilku, třeme do velmi husté světlé pěny. Do hotové hmoty lehce zamícháme škrob.
Lžičkou dáváme hmotu do připravených formiček, plníme je asi do 2/3, hmota v troubě nabyde. Necháme chvíli stát, dokud se hladina nesrovná a pak vkládáme do trouby vyhřáté na 120°C, ihned snížíme na 80 - 100°C a sušíme. Cukroví si musí zachovat světle žlutou barvu. Upečené poznáme po rozlomení - uvnitř musí být zcela suché a mělo by se i dobře vyklopit z formiček.
Pečením se v cukroví vytvoří dutina a cukroví se rozplývá na jazyku. Obzvláštní mlsouni si cukroví můžou ozdobit ušlehanou pravou šlehačkou, pak je ale určeno k okamžité konzumaci, protože vlhne. Nenaplněné skladujeme v chladnu a suchu.