Bylinkové langoše
Suroviny:
500-550 g hladké mouky
1 kelímek (200g) zakysané smetany
1/2 kostky droždí (=20 g)
větší špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
asi 1,5 dl mléka
2 velké hrsti posekaných bylinek: petrželka, pažitka, medvědí česnek, kopřiva.
Dále:
Olej na smažení
další zakysaná smetana a rozmačkaný česnek dle chuti na potření
strouhaný sýr (výborné je blaťácké zlato) na posypání.
K těmto žádný kečup!!
Postup:
Do mouky rozmícháme sodu a sůl, uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít. Pak přidáme kysanou smetanu a bylinky a vypracujeme nelepivé těsto. Já jsem měla kopřivy spařené a mokřejší a musela jsem přidávat mouku.
Necháme vykynout, pak lžící vykrajujeme kousky, v rukou uděláme placky a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dočervena. Usmažené potřeme česnekem, smetanou a posypeme sýrem.
Cekam na koprivy
(Jitkas, 7. 3. 2014 12:29)