Cibulačka
Existuje spousta variant jako ostatně u každého lidového receptu. Každý kraj, možná i každá rodina, vaří tuto polévku malinko jinak. Nám už léta chutná tato verze :)
Suroviny:
4 velké žluté cibule (asi 500 g)
máslo
olivový olej
sůl, pepř
1-1,5 dl suchého bílého vína
zeleninový nebo drůbeží vývar
1-2 bobkové listy.
Bagetka
sýr gruyére.
Postup:
Cibule oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. K máslu (příliš nešetříme) přidáme trochu olivového oleje, rozpálíme, vhodíme cibuli, asi 5 minut mícháme prudce, pak ztlumíme plamen a skoro hodinu zvolna restujeme dozlatova. Tímto způsobem cibule zkaramelizuje a voní a chutná po mase. Na internetu najdete tento chemický proces vysvětlený, já chemii nerozumím, ale fakt to funguje
Když je cibule dostatečně zkaramelizovaná, opět zvýšíme plamen, zalijeme vínem a necháme prudce zredukovat. Pak zalijeme vývarem, případně dosolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut, dokud se chutě nespojí. Vylovíme bobkový list.
Mezitím nakrájíme bagetku na šikmé plátky, nasucho opečeme v toustovači, posypeme nastrouhaným sýrem a ještě prudce zapečeme nejlépe pod grilem, dokud se sýr neroztaví.
Polévku podáváme horkou s krajíčky sýrové bagetky.
Pozn.: Můžete cibuli po orestování ještě zasypat lžící mouky, osmahnout a pak teprve zalít vínem. Polévka bude hustší. Není to ale nutné, dobrá je i bez mouky.
Když jsem listovala na internetu, narazila jsem na verze s bylinkami, z bylinek by mi v polévce chutnal tymián, tak příště
Někdo bagetku položí navrch a zapéká v troubě i s polévkou. To jsem udělala jednou a bagetka byla odspodu rozmočená, což nám vůbec nechutná. Od té doby podávám bagetku zvlášť a moji strávníci si ji lámou do polévky těsně před konzumací. Ale každý dle svého gusta.