Bruschetty (bruskety) ochucené
21. 8. 2013
Bruschetty jsou italské "topinky". Připravují se u nás nejčastěji z chleba ciabatta nebo jiného bílého chleba. Plátky nebo části chleba se opékají na olivovém oleji a horké obloží některou z náplní, existuje jich mnoho. Dietnější je opékat chléb nasucho a pak olejem jen pokapat.
Suroviny:
Ciabatty nebo plátky bílého chleba
olivový olej.
Náplně:
1) česnek, rajčata, bazalka, já navrchu sypu troškou parmezánu nebo kostičkami mozzarelly.
2) na másle podušená šalotka a hrášek, ochucené čerstvou mátou, solí a pepřem a nahrubo rozmixované, posypané parmezánem.
3) pesto
4) na másle podušený listový špenát nebo mangold, ochucený česnekem, posypaný gorgonzolou
5) grilované plátky lilku posypané směsí sekaných bylinek - listové petrželky, tymiánu a oregana a sýrem pecorino nebo parmezánem
Postup:
Na pánvi potřené olivovým olejem opékáme krajíčky chleba (lépe opékat nasucho a pak olejem pokapat), potřeme některou z náplní a podáváme horké.
1) Rajčata rozpůlíme a vydlabeme zrníčka, která by chléb příliš rozmočila. Dužninu pokrájíme na kostičky. Krajíčky topinek potřeme česnekem, poklademe rajčaty a sýrem a ozdobíme bazalkou. Můžeme i kostičky rajčat a natrhanou bazalku společně promíchat s olejem a vršit na opečený chléb.