Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní risotto (risotto primavera)

21. 5. 2018

risotto-primavera.jpegSuroviny:

400 g kulatozrnné rýže

1 větší šalotka

1- 1,5 dl bílého vína

olivový olej

asi 3/4 l zeleninového vývaru

sůl

1 mladá cuketa

hrst vyloupaného hrášku

1 svazek zeleného chřestu

3 karotky střední velikosti

100 g másla

50 g parmezánu

80 g sušené šunky - nemusí být

Postup:

Chřestu odlomíme dřevnaté konce (přidáme je do vývaru s další zeleninou dle chuti (mrkev, petržel apod.) Chřest nakrájíme na asi centimetrové kousky, hlavičky necháme stranou.

Na másle osmahneme na tenké nudličky nakrájenou karotku, na kousky nakrájenou cuketu a chřest. Osolíme a smažíme do poloměkka, zelenina nesmí být rozměklá.

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a osmahneme ji do sklovita. Pak zalijeme vínem a necháme prudce odpařit. Začneme přilévat vařící vývar po částech. Vždy mícháme, necháme vsáknout a pořád dokola. Při posledním přidání vývaru zároveň vmícháme osmahnutou zeleninu i s máslem, na kterém se dělala. Necháme dovařit, do horkého odstaveného risotta vmícháme nastrouhaný parmezán, čerstvý hrášek a chřestové hlavičky. Necháme jen prohřát a podáváme. 

Masožravcům můžeme na pánvičce osmažit sušenou šunku dokřupava a navrch risotta ji nalámat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář