Oříšková zmrzlina
Italská zmrzlina je pojem. Je vyrobená z kvalitních surovin. Základem je čerstvá smetana a žloutky. Neexistují náhražky v podobě škrobem zahuštěného mléka a podobně. Je hodně kalorická, ale to jí odpustíme, protože ta chuť, ta je prostě dokonalá :)
Suroviny:
150 - 200 g lískových oříšků
10 žloutků
250 - 300 g krupicového cukru
1 l smetany na vaření nebo tekuté smetany do kávy
2 lžíce oříškového nebo vanilkového likéru
1/4 l smetany ke šlehání
1 citron.
Postup:
Oříšky nasypeme na plech, dáme do trouby vyhřáté na střední teplotu a asi 5 minut pražíme (pozor, nepřipálit), pak rychle vysypeme na utěrku a setřeme z nich slupku. Nasekáme nahrubo a necháme vychladnout.
Žloutky našleháme s cukrem do pěny, litr smetany zahřejeme téměř k varu, zašleháme do ní žloutkový krém a nad párou ještě chvíli šleháme, až to zhoustne. Pak dáme vychladit do ledničky.
Do studeného základu vmícháme likér, smetanu ke šlehání, nasekané oříšky a šťávu a kůru z dobře omytého citronu.
Zmrazíme po částech ve strojku na zmrzlinu.
Z tohoto množství vzniknou asi 2 l výtečné zmrzliny.
Pozn.: Oplatky si vyrábím sama v oplatkovači
Pozn. 2: pro ty, kdo nevlastní zmrzlinový strojek. Krémovou zmrzku lze vyrobit i v mrazáku, jen se jí musíte víc věnovat. Hotovou hmotu nalijte do větší misky. Vložte do mrazáku a každou půlhodinu ji prošlehejte, později promixujte, dokud úplně nezmrzne. Zabráníte tím tvorbě velkých ledových krystalků.