Risotto al pomodoro - rajčatové rizoto
Další z řady lahodných italských risott, je krémové, vláčné, šťavnaté.
Suroviny:
300 g rýže na risotto (Arborio, Vialone Nano a pod.)
1 šalotka
2-3 stroužky česneku
300 g rajčatové passaty (pasírovaná rajčata)
olivový olej
1,5 dl bílého vína
asi 750 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
máslo
parmezán
asi 4 sušená naložená rajčata
čerstvá bazalka.
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme drobně nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme nepropláchnutou rýži, mícháme, až zesklovatí. Zalijeme vínem a necháme zcela odpařit. Pak přidáme ohřátou passatu a postupně po naběračkách horký vývar, každou naběračku necháme vždy vstřebat do rýže než přidáme další. Mícháme a dusíme, dokud není rýže tzv. al dente - měkká, ale nerozvařená, musí být v ústech cítit zrnko. Rýže nesmí zůstat na suchu, ani být utopená. Do hotového risotta vmícháme nasekanou bazalku, nastrouhaný parmezán, nakrájená rajčata, kousek másla, můžeme podle chuti dosolit a opepřit.
Na talíři si strávníci ještě mohou posypat parmezánem.
Hmmmm
(Jitkas, 14. 12. 2014 6:05)