Salsa verde z oblasti Piemonte
Salsa verde je italská "zelená omáčka", vyrobená z bylinek a dalších dobrot, která výborně doplní jakékoliv (nejlépe vařené) maso. Její kolébkou je právě Piemonte, odtud se rozšířila a cestou nabrala několik možností variací, ostatně jako každý dobrý recept ;-)
Suroviny:
Velká hrst listové petržele
2 plátky bílého (třeba toustového) chleba
1 vejce vařené natvrdo
1 stroužek česneku
lžíce kaparů
3 ančovičky (sardelky)
trošku červeného nebo bílého vinného octa nebo citronové šťávy
olivový olej.
Možno zelené olivy
kyselé okurky
dijonská hořčice
lžička rajčatového protlaku a pod. (ne vše najednou!).
Postup:
Bílý chléb zbavíme kůrky, nakrájíme na kostky a zvlhčíme octem - rozumně. Petrželku, kapary, česnek a ančovičky nadrobno nasekáme a v hmoždíři nebo pro urychlení mixérem rozmělníme dohromady s olejem, navlhčeným chlebem a vařeným vaječným žloutkem. Přimlouvám se za ten hmoždíř. Salsu verde můžeme připravit den předem a uchovat v chladničce, kde se dobře rozleží, ale podává se v POKOJOVÉ teplotě. Já už jsem nesolila, protože kapary i ančovičky jsou dost slané, ale vy si klidně přisolte mořskou solí dle chuti. Žádná z chutí nesmí příliš vyčnívat, výsledek musí být vyvážený.
Salsa verde má mnoho variací. K tmavému masu se hodí ten červený vinný ocet, k rybám zase citronová šťáva. Já jsem přidala i trochu bazalky.
Vaječný bílek můžete nasekat a vmíchat na závěr, tvoří zajímavou mozaiku. Nebo můžete salsu verde naservírovat ve vydlabaných bílcích.
Za vedení při přípravě děkuju své kamarádce Jitce z oblasti Piemonte
Komentáře
Přehled komentářů
Paradicka, kdyz ji nespotrebujes, klidne uloz do lednice, dulezite je, aby byla dobre zalita oliv. olejem, ten ji konzervuje. Ja si ji davam na varena vejce, to se ti bude hodit o Velikonocich, je to basta predkrm, ciao!
Bylo mi cti!
(Jitkas, 23. 9. 2014 17:33)