Sofficini (sofičíny) - italské smažené taštičky
Tyhle taštičky mě dostaly. Jednak výbornou chutí a jednak tím, že jsem při jejich výrobě musela skládat reparát. Při prvním pokusu mi totiž všechny popraskaly a nebylo se čím chlubit :D Tak jsem znovu procházela webový prostor, neuměle překládala z italštiny a konzultovala s kamarádkou. Výsledek můžete posoudit :)
Suroviny:
Těsto:
200 ml mléka
50 g másla
špetka soli
200 g hladké mouky.
Náplně: velmi variabilní, přidávám několik příkladů:
1) Rajčatová salsa (rajčata, červená cibule, chilli paprička, sůl, pepř, malinko česneku), mozzarella, bazalka.
2) šunka, (sýrový) bešamel, sůl, pepř
3) podušené žampiony nebo jiné houby, bešamel bez sýra
4) alla pizza - rajčatová salsa, olivy, mozzarella, oregano
5) směs sýrů, např. gorgonzola, mozzarella, parmezán
Vejce a strouhanka na obalení a olej na smažení
Postup:
Nejdříve připravíme těsto, protože musí dobře vychladnout. Do kastrolu nalijeme mléko, osolíme, přidáme máslo a uvedeme k varu. Pak vsypeme najednou všechnu mouku, dobře promícháme a odpalujeme těsto: mícháme na mírném plamen, až je z těsta koule a na dně kastrolu se tvoří bílý povlak. Pak vypneme sporák a těsto vyklopíme na vál. Necháme trochu zchladnout, ručně propracujeme do hladké koule, zakryjeme, aby neoschlo a necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň:
1) Na salsu hodně nadrobno nakrájíme pevná rajčata, cibuli a česnek, ochutíme solí, pepřem a nasekanou nebo rozdrcenou chilli papričkou. Pak kombinujeme s malými kousky mozzarelly a bazalkou.
2) Z kousku másla a trošky hladké mouky umícháme na mírném plameni světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a provaříme na hustý bešamel. Do horké hmoty můžeme vmíchat nastrouhaný sýr (pecorino, grana padano, gorgonzola, parmezán apod.). Pak do zchladlého bešamelu vmícháme jemně nasekanou šunku, sůl a pepř dle chuti.
3) Na másle nebo olivovém oleji dusíme nasekané žampiony nebo jiné houby, ochutíme rozetřeným česnekem a solí. Pak houby vmícháme do bešamelu připraveného podle bodu 2, ale bez sýra.
4) Rajčatovou salsu připravenou podle bodu 1 kombinujeme s kousky oliv, oreganem a kousky mozzarelly.
5) Sýry nastrouháme nebo drobně nakrájíme a smícháme.
Zchladlé těsto po částech rozvalujeme, čtvrtlitrovým hrnkem vykrojíme kolečka, každé ještě lehce rozválíme víc dotenka, dáme trošku náplně (když je náplně moc, jemné těsto se trhá a taštičky pak praskají). Uzavřeme a dobře přimáčkneme okraje. Ideální je na to tvořítko na taštičky - viz poznámka.
Naplněné taštičky obalíme v rozšlehaném vajíčku a prosáté strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě tuku dočervena.
Podáváme horké se salátem.
Pozn.
a) Dietnější verzi připravíte tak, že taštičky položíte na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení, potřete olejem a upečete v troubě vyhřáté na 200°C dočervena.
b) Formičku na taštičky určitě znáte, tak jen připomenu, že lepší je v tomto případě ta větší.
c) Zatím jsem vyzkoušela jen náplň č. 1, další budou určitě následovat, moc nám chutnalo
Hmmm
(Jitkas, 18. 1. 2015 17:20)