Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní krémové risotto

19. 11. 2017

risotto-zakladni.jpgSuroviny:

400 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano, Carnaroli)

olivový olej

dále 100 ml bílého suchého vína

asi 1-1,5 l horkého zeleninového vývaru

nasekaná hladkolistá petržel

lžíce másla

 

50 g sýra Parmezán nebo Grana Padano

Soffritto:

1 větší šalotka

2 mrkve

2 řapíky celeru

 

Postup:

Soffritto: Očištěnou cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kousky a pak nastrouháme (ale lépe to jde v takovém tom sekáčku u ponorného mixéru - chopperu).

Na oleji osmahneme zeleninu, když se začne zabarvovat, přidáme suchou (NEPROPLÁCHNUTOU!!!) rýži, opečeme ji do sklovita, pak zalijeme vínem, necháme rychle odpařit a pak po částech zaléváme vývarem, mícháme a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže krémová, měkká, ale ne rozměklá. Musí být al dente - na skus cítíte, že koušete do zrnka.

Do vypnutého risotta vmícháme máslo, polovinu sýra a petržel. Zbytkem sýra sypeme jídlo na talíři. Podáváme ihned.

Pozn. Toto risotto můžeme doplnit tepelně upraveným drůbežím masem, houbami, šunkou, klobásou italského typu a pod.

soffritto.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář