Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chřestová polévka jemná jako hedvábí

11. 5. 2017

chrestova-polevka.jpgSuroviny:

svazek zeleného chřestu

bílá část z 1 menšího pórku

citronová šťáva

1 šalotka

lžíce hladké mouky nebo 3-4 brambory

1/2 l smetany

0,2 l lehkého šumivého vína (např. Prosecco)

máslo

olivový olej

sůl, pepř

popř. cukr

Postup:

Chřest očistíme jemnou škrabkou, která bere jen tenkou vrstvičku. Ze slupek uvaříme vývar s trochou cukru a citronovou šťávou dle chuti a necháme chladit. Od chřestů odlomíme špičky, které odložíme a zbytek chřestu nakrájíme na kousky

Bílou část pórku a šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle a oleji, zasypeme moukou nebo přidáme kostičky brambor,  osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, uvedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Pak přilijeme víno, smetanu, dochutíme solí a pepřem a provaříme. Rozmixujeme a propasírujeme nebo přecedíme přes hustý cedník.

Na másle osmahneme odložené hlavičky chřestu, kterými jednotlivé porce polévky ozdobíme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář