Kapustová polévka s rajčaty a uzenou paprikou
Suroviny:
1/2 hlávky menší kapusty
asi 50 g másla
sůl, pepř
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
lžička uzené papriky (druh koření, viz poznámka)
2-3 rajčata
zakysaná smetana podle chuti.
Postup:
Kapustu rozebereme na listy, omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody, hned vypneme, zakryjeme poklicí a necháme asi 5 minut spařit. Pak vyjmeme (vývar nevyléváme), necháme okapat, vyřízneme silná žebra a nakrájíme na širší nudle. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, přidáme nakrájenou kapustu, zasypeme paprikou, trochu orestujeme společně, zalijeme trochou studené vody, aby se nám dobře rozmíchala mouka, pak přidáme rajčata, postupně podle potřeby vývar z kapusty, dosolíme a opepříme a povaříme maximálně 15 minut, aby kapusta neztratila pěknou barvu. Na talíři doplníme zakysanou smetanou a podáváme s bílým pečivem.
Pozn.: Uzenou papriku doporučuju, má opravdu uzenou vůni i chuť. Seženete ji u kořenářky na trzích.