Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem
Suroviny:
600 g mrkve
1 menší cibule
20 g másla + 2 lžíce olivového oleje
asi 4 cm čerstvého zázvoru
1 l dobrého domácího kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 pomeranče (nebo 1 limetka nebo 1 citron)
sůl, pepř
nějaké bylinky (hladkolistá petržel, koriandr, libeček, měla jsem jen snítku šalvěje) na ozdobu.
Postup:
Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka, zázvor oloupeme a nastrouháme nahrubo. Rozpustíme máslo, přidáme olej a zpěníme na této směsi cibulku. Pak přidáme mrkev a restujeme, dokud mrkev nezačne mírně karamelizovat. Pak zalijeme vývarem, přidáme zázvor a vaříme zvolna doměkka. Rozmixujeme, podle potřeby naředíme vodou, ale ne moc, má to být krém. Odstavíme, vlijeme šťávu z pomerančů, dosolíme a dopepříme. Na talíři doplníme bylinkami. Komu by vadila nasládlá chuť polévky, použije místo pomerančové šťávy šťávu z 1 limetky nebo 1 citronu. Polévka je pak opravdu svěží.
Vařila jsem podle knihy Recepty z farmářského trhu 1. díl
Komentáře
Přehled komentářů
Uvařil jsem, všem chutnala, je moc dobrá.
Možná malé doplnění
(Tonja, 3. 11. 2020 0:12)Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem je údajně egyptského původu.
Paradni polevecka
(Jitkas, 7. 2. 2014 11:53)Pro me urcite s citronem, mam rada nakysle polevky, v jednoduchosti.......vsak ty vis.
Re: Paradni polevecka
(Jarka, 7. 2. 2014 12:24):) Děkuji. Pomeranč jsem dala kvůli holkám, ale příště se nedám ukecat a taky půjdu do citronu, pomeranč by na můj vkus přece jen sladký. Leda bych musela mít takové ty italské "krvavé", ty jsou ostré, ale já je miluju.
Hodnocení
(Tonja, 29. 3. 2021 23:34)