Ukrajinský boršč
Suroviny:
500 g vepřového boku s kosti (libovějšiho)
větši mrkev
1 větši červena řepa nebo 2 menší
1 cibule
2-3 brambory
300 g čerstvého zelí
rajský protlak nebo 2 čerstvá rajčata
sůl, pepř
bobkový list
celý pepř
několik kuliček nového koření
olej na smažení
zakysaná smetana
čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup:
Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí, vložíme nakrájené na kostičky brambory a na drobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a na mírném ohni povaříme, přidáme koření. Zvlášť ve slupce uvaříme červenou řepu, nastrouháme na větším struhadle a přidáme na pánev, kde předtím zpěníme cibulku a nastrouhanou čerstvou mrkev, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci, 7-10 minut povaříme a můžeme podávat, ale nejlepší je, až se trochu rozleží. Při podávaní můžeme ještě přidat do talíře lžíci smetany a ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
Pozn.: Postupem doby jsem si recept malinko upravila. Místo bůčku vařím vepřová neuzená žebra (asi 3/4 kg) s kořením. Pak vývar scedím, maso oberu do polévky. Dále postupuju dle receptu, jen smetanu dávám až do talířů, ne na pánev. Někdy ke konci ještě přidám dobrou uzenou klobásku na kolečka.