Roládky z toustového chleba
Suroviny:
Toustový chléb světlý nebo tmavý.
Na potření:
pomazánkové máslo bez příchuti nebo s příchutí
žervé
měkký tvaroh
tavený sýr
pesto
ajvar
majonéza...
Samozřejmě NE vše najednou :)
Náplň:
plátky šunky
tenká kolečka výrazného salámu typu uherák
plátky sýra
hranolky ovoce (broskve, jahody, jablka)
hranolky zeleniny (paprika, rajčata, okurky, opečené plátky lilku nebo cukety...)
listový salát
rukola
krabí tyčinky
vejce na tvrdo...
Na ozdobu:
sekané čerstvé bylinky jednotlivé nebo směs (petrželka, pažitka, máta, rozmarýn, meduňka...)
vařená sekaná vejce
různá semínka a oříšky.
Postup:
Existuje nespočet kombinací a variací. Hlavní finta tkví v tzv. zhutnění plátků chleba, který lze poté stočit do roládky.
Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme tence kůrku a na pevné podložce (prkénko) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na tenkou placičku. Chléb tím zhutní. Potřeme zvolenou pomazánkou (jen tenkou vrstvičku a pokud vrstvíme více náplní na sebe, je lépe každou náplň potřít znovu), poklademe náplní, zatočíme každý plátek zvlášť, potřeme i svrchu a obalíme ve zvoleném zdobení. Dáme vychladit. Můžeme ještě překrojit na menší kousky - sousta.
Příklady:
1) ochucené pomazánkové máslo nebo žervé, list salátu, plátek šunky, obalit v petrželce, pažitce nebo hrubě strouhaných vejcích.
2) ajvar, pečené plátky lilku, sušené rajče z nálevu, obalit ve směsi rozmarýnu, šalvěje, tymiánu a oregana.
3) sladký tvaroh nebo žervé, hranolek ovoce, obalit v sekané mátě nebo sekaných lískových oříškách.
4) pesto (třeba i rozmíchané s majonézou), krabí tyčinka, obalit v meduňce.
5) brusinková marmeláda a hranolek sýra Brie - obzvlášť delikatesní , obalit v sekaných vlašských ořeších.
6) Bylinkové žervé, Poličan nebo Herkules, hranolky čerstvé okurky nebo papriky, obalit v petrželce nebo pažitce - viz obrázek
7) Majonéza, plátek rostbífu, hranolek kyselé okurky, obalit v petrželce
Sami jistě vytvoříte spoustu svých kombinací.
Domácí ajvar:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/ajvar.html