Tapenáda z oliv
Tuto pastu, pomazánku, pochutinu potkáte všude, kde se pěstují olivy, které jsou její základní součástí. Pak už se další přísady mohou lišit, nám chutná ta klasická - s ančovičkami, česnekem a petrželkou :)
Suroviny:
černé olivy (ale mohou být i zelené, jen z černých je tapenáda výraznější)
ančovičky
olivový olej
česnek
hladkolistá petržel
citronová šťáva
opatrně sůl, pepř.
Vše v množství přiměřeném, žádná ze surovin by neměla chuťově vyčnívat, ale jen podtrhovat a doplňovat chuť oliv.
K podávání opečené plátky bagety.
Postup:
Vše v hmoždíři nebo v mixéru nahrubo rozmělníme a podáváme s opečenými plátky baget.
Pozn.: Můžete podle chuti přidat chilli papričku, sušená rajčata, kapary apod.