Bramborové placky
Legenda mezi staročeskými pokrmy. Snad každý je zná a nejlépe chutnaly od babičky nebo maminky, protože ty je uměly...ách, tak dobře. A uvařte si k nim bílou kávu z melty, aby iluze o návratu do dětství byla dokonalá :)
Suroviny:
3/4 kg brambor vařených ve slupce, oloupaných a vychladlých - vařit raději den předem
1 vejce
150-200 g polohrubé mouky
sůl.
Dále:
mletý mák
moučkový cukr
husí nebo kachní sádlo na potření, v nouzi přepuštěné máslo.
Postup:
Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, osolíme a zasypeme moukou. Ihned zpracujeme měkké nelepivé těsto. Musíme pracovat rychle, těsto stáním řídne. Rozvalujeme po částech, podle talíře vykrojíme kruhy (já jsem pro urychlení vykrajovala obyčejným hrnkem na čaj) a pečeme ideálně na tálu kamen, ale lze i na suché teflonové pánvi, tak dlouho, až se z obou stran vytvoří hnědé puchýřky. Placky ihned potřeme tukem a posypeme mákem s cukrem. Někde se ještě potírají švestkovými povidly a pak teprve sypou mákem. Velké placky se srolují nebo přeloží napůl.
Bílá káva z melty:
Do 1/2 litru vody nasypte 1 vrchovatou lžíci melty, nechte asi půl hodiny namočit a pak zvolna povařte, až z povrchu zmizí hustá pěna. Ihned sceďte. Rozlijte do hrnků a doplňte horkým mlékem.