Domácí těstoviny
Suroviny:
80-100 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce studené vody.
Postup:
Nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, vklepneme vejce a přidáme vodu. Pak postupně zapracujeme mouku do vajíčka tak, aby vzniklo poměrně tuhé těsto, které se nelepí. Dále s ním nakládáme podle toho, jaké těstoviny hodláme dělat. Připravené těstoviny necháme dokonale uschnout na čisté utěrce a můžeme skladovat až několik měsíců v dobře zavřené pixle. Nebo je jen po částečném proschnutí zaváříme do vroucí dobře osolené vody. Doba varu u čerstvých těstovin je asi o 2 minuty kratší než u sušených. Zaváření přímo do vývaru se nedoporučuje, vývar se totiž uvolněnou moukou zakalí. Po uvaření můžeme krátce propláchnout studenou vodou, aby se zastavil var a těstoviny nebyly rozměklé.
Strouhání:
Na hrubším struhadle postupně nastrouháme vzniklou hroudu těsta. Pokud se jednotlivé kousky ještě slepují, zapracujeme víc mouky. Vaříme asi 5-7 minut. Sušené 7-9 minut. Menším dětem nebo pro sváteční příležitosti strouháme na jemnějším struhadle, ale jsou náchylnější ke slepování.
Nudle a flíčky:
Těsto rozválíme na velmi tenkou placku, nakrájíme na pásy asi 4 cm široké a necháme na válu nebo na čisté utěrce chvíli proschnout. Pak pásy složíme na sebe a krájíme ostrým nožem nebo kráječem 1 cm široké nudle, tenké polévkové nudličky nebo asi 1x1 cm flíčky. Opět necháme na utěrce proschnout. Pokud chystáme zapečené flíčky jako hlavní jídlo, musíme zdvoj- až ztrojnásobit množství ingrediencí. Nudle vaříme asi 3-5 minut, flíčky asi 3 minuty, pokud je budeme ještě zapékat.
Kaldounky:
Jsou speciální těstoviny, které se vkládají do Kaldounové polévky:
Z vyváleného plátu nakrájíme čtverečky asi 2x2 cm (na internetu jsem našla rozměr 3-4 cm, ale to se mi nelíbí, nemáme rádi příliš velké těstoviny v polévce). Každý čtvereček namotáme od rohu na špejli - viz foto a konec pořádně zamáčkneme, aby se nerozmotal. Po proschnutí vaříme asi 8 minut.
Komentáře
Přehled komentářů
Ty děláme doma na mělnicku ale na malém rýhovatém prkénku
Re: Kaldounky
(Jarka, 19. 2. 2021 20:14)Prkénko nemám, ale viděla jsem video. Líbilo se mi :)
Kaldounky
(VANDA, 24. 10. 2020 21:25)Ty děláme doma na mělnicku ale na malém rýhovatém prkénku
kaldounky
(Jana, 27. 12. 2015 12:26)Na tyhle, ale i jiné těstoviny měla moje babička speciální nástroj. Dodnes ho opatruju i když kornoutky už asi nikdy dělat nebudu. Možná by to uvítali v nějakém muzeu
garganelli
(Jitkas, 29. 1. 2014 17:52)Tak se nazyvaji kaldounky v italii, jen je delaji na tlustejsi tycce, jsou tudis vetsi, neco jako penne a pripravuji se s omajdou.
Re: garganelli
(Jarka, 30. 1. 2014 10:22)Něco takového jsem viděla u nás v jedné zelenině, kde mají i různé druhy luxusních sýrů a čerstvé italské těstoviny. Ale mám pocit, že to mělo nějaký jiný název. Asi záleží na výrobci. Díky za info :)
Kaldounky
(VANDA, 24. 10. 2020 21:26)