Pomerančová marmeláda
Suroviny:
1 kg čisté pomerančové dužniny (pomeranče příčně rozpůlím a vydlabu ostrou lžičkou, to je nejrychejší způsob. Pozor na jadérka, která jsou hořká. Štávu samosebou zachytíme).
kůra ze 2 pomerančů
1 kg cukru
šťáva z 1citronu
Pokud chcete mít marmeládu hustší - viz obrázek - pak ještě pektin v množství na 1 kg ovoce podle doporučení výrobce.
Postup:
Čistou dužninu i se šťávou zvážím, případně pokrájím na menší kousky. Ze dvou dobře omytých nejlépe bio pomerančů tence skrojím (třeba škrabkou na brambory) oranžovou část kůry bez bílé vrstvičky pod ní. Kůru dáme vařit do čisté vody na 10 minut. Pak vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Necháme zchladnout a pokrájíme na tenké nudličky.
K dužnině přidám připravenou kůru, kolik vážila dužnina, tolik dám cukru (případně pektin rozmíchaný v cukru) a vařím dokud nezačne marmeláda želírovat (zkusíme kápnout na studený porcelánový taířek). Pak liju horké do čistých, suchých, horkých sklenic, ihned uzavřu, otočím dnem vzhůru a nechám zchladnout. S pektinem je marmeláda pevnější, nestéká.
Je skvělá na chléb s máslem. Také ji s úspěchem používám na slepování pomerančových srdíček i do jiných moučníků.
pochvala
(marie, 17. 1. 2022 10:35)