Šťouchané brambory - třeba s kapustou
Suroviny:
1 kg brambor
sůl
kousek másla
kousek slaniny (nemusí být)
1 cibule
malá kapusta
pažitka nebo petrželka.
Postup:
Z kapustové hlávky oloupeme listy, vyřízneme u nich silné žebro a listy uvaříme v páře doměkka. Necháme částečně zchladnout a nakrájíme na nudličky. Oloupané a rozkrájené brambory vaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím na másle a případně i nakrájené slanině usmažíme dočervena drobně nakrájenou cibuli. Uvařené brambory slijeme, ihned promícháme s cibulkou, kapustou, pažitkou, případně dosolíme a rozšťoucháme.
Je to skvělá příloha k pečenému masu.
Pozn.: Místo cibule a kapusty dejte na másle lehce osmahnutou jarní cibulku nebo pórek na kolečka. Skvělé je uvařené brambory také rozšťouchat s trochou husté kysané smetany nebo creme fraiche, pečeným česnekem a baby špenátem nebo rukolou. Variací je mnoho a vždy je to dobrota
To bych mohla
(Jitkas, 22. 11. 2014 5:14)