Závin z bramborového těsta plněný masem
Suroviny:
Těsto:
3/4 kg uvařených brambor ve slupce oloupat
2 vejce
2 lžičky soli
50 g hrubé krupice
asi 250 g hrubé mouky.
Náplň:
Zbytky tepelně upraveného masa
1 cibule
kousek slaniny
sůl, pepř.
Strouhanka pražená na kousku másla na dokončení a kysané zelí jako příloha.
Postup:
Zbylé maso umeleme nebo jemně usekáme (pokud je maso hodně libové, spojte ho bešamelem, aby náplň nebyla suchá), slaninu nakrájenou na kostky rozpečeme a usmažíme na ní jemně nakrájenou cibuli. Smícháme s masem, dochutíme solí a pepřem. Brambory promícháme s ostatními ingrediencemi na těsto, na pomoučněném válu rozválíme, rozetřeme náplň a zatočíme do závinu, smáčkneme konce, aby náplň nevypadla.
Můžeme zabalit do aviváží NENAVONĚNÉ utěrky, zavázat konce a vařit v kastrolu nebo pekáčku ve vodě asi 25 -35 minut. Já jsem udělala několik menších závinů a vařila v páře vždy 20 minut.
Uvařené záviny rozkrájíme nití na plátky, upravíme na talíře, posypeme opraženou strouhankou a podáváme s dušeným kysaným zelím nebo zelným salátem.
Můžete ještě omastit sádlem, já tohle nemastím, náplň byla z bůčku a smažená strouhanka, tudíž tuků dost :D
Pozn.: z téhož těsta plním záviny tepelně upraveným (klasicky po česku) špenátem, vařím též v páře a podávám s uzeným masem. Také dobrota
Komentáře
Přehled komentářů
moje matka to taky dělávala a bylo to moc dobré, taky to musím udělat dobrý nápad ..
Re: Bramborový zavin
(Jarka, 19. 10. 2016 6:04)Zkus, Zdeni, je to dobré :) Díky za návštěvu a komentář ;-)
Jako od moji mamci
(Jitkas, 22. 11. 2014 5:20)Ano a s kysanym zelickem primo basta uzasna!
Re: Jako od moji mamci
(Jarka, 22. 11. 2014 11:30)Jo, dobré to bylo, děkuju za pochvalu :)
Bramborový zavin
(Zdena, 18. 10. 2016 21:28)