Závitky z rýžového papíru, jak je dělám já
Rýžový papír je fajn věc. Suchý plátek namočíte do vlažné tekutiny - vody, vína, piva. On za chviličku změkne a pak už s ním nakládáte jako s jemným těstem na tenoučko rozváleným. V Číně se plní lecčíms- masem, zeleninou, ochucenými nudlemi,.. My máme rádi masové, ale ani zeleninové nejsou špatné.
Suroviny:
1. náplň:
500 g mletého libovějšího vepřového masa, nejlépe z plecka
trošku oleje
2 vejce
1 drobně nakrájená cibule
pepř
mletý kmín
sójová omáčka.
K náplni jarní cibulky nebo bílá část pórku rozdělená podélně.
2. náplň:
uvařené čínské nudle (rýžové nebo instantní)
sójová omáčka
trochu podušené čínské zeleniny (z mražené směsi)
Dále:
1 balení rýžového papíru, olej na smažení.
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, opepříme, okořeníme mletým kmínem a opékáme. Snažíme se kousky masa rozdrobit, aby nebyly slepené. Tepelně upravujeme jen chvíli, jen aby se maso zatáhlo. Zakapeme sójovou omáčkou a necháme vychladnout. Pak do něj vmícháme syrová vejce.
Rýžový papír položíme na navlhčené prkénko, zase navlhčíme a počkáme,až změkne. Dáme lžíci náplně, kousek jarní cibulky nebo pórku, zahneme levý i pravý okraj ke středu, aby náplň nevypadla a umotáme roličku. Hotové závitky smažíme v horkém oleji spojem dolů, aby se nerozmotaly.
2. náplň: Nudle smícháme se zeleninou, dochutíme sójovou omáčkou. Hromádku nudlí dáme na navlhčený rýžový papír, zabalíme a smažíme.
My je máme rádi se sladkou chilli omáčkou a pečivem.
Pozn.: začátečníci mohou zpočátku dát dva papíry na sebe, obal bude pevnější